Приемането на измененията в ОУП слага край на продължилия две десетилетия

...
Приемането на измененията в ОУП слага край на продължилия две десетилетия
Коментари Харесай

Арх. Антоанета Топалова: Важно е Планът да стане закон, а не...

Приемането на промените в Общ устройствен план поставя край на продължилия две десетилетия IT феодализъм в построяването и устройването на територията на града ни.

 

Приемането на промените в Общия организационен проект на Пловди​в е извънредно важ​ен акт. То слага края на траялия две десетилетия IT феодализъм ​в построяването и устройването на територията на града ни - това споделя арх. Антоанета Топалова, коят​о е ​един от знак​овите пловдивски архитекти, експерт по градоустройство и опазв​ане на културното завещание, някогашен основен проектант на Пловдив ​и Смолян. И доп​ълва, че градоустройствените проблеми на Пловдив не би трябвало да се вземат решение на парче, а да се подчиняват на общи за града правила.  

„ Важно ​е самият Общ устройствен план да стане закон, изключително на фона на мощното презастрояване, което следим в последните години. Планът е направен от положителни експерти. Той е обсъждан и обсъждан неведнъж, тъй че дава задоволително гаранции и очаквания за положителното развиване на града.

Основният проблем, който стартира да работи от през днешния ден, това е използването на този План, а това включва съблюдаване на законовите и характерни правила и правила, които непроменяемо съпътстват един толкоз значим документ.

Тук е значимо да се знае, че Общ устройствен план е документ, който подхожда на динамичността в социално-икономическите процеси, а тя не може да бъде планувана даже в най-прецизния документ. Затова в Закон за устройство на територията (Закон за устройство на територията) има един член №127, койт​о споделя, че кметът на града би трябвало да изисква годишен отчет за Общ устройствен план и опция той да бъде променян, в случай че не подхожда на променените условия на живот.

Моята лична вяра е още през 2023 година кметът на Пловдив да направи предложение за изменение на Общ устройствен план в няколко направления и те са: 

- Да се промени аленият цвят на артериите в централната градска част, да вземем за пример „ Гладстон “ и „ Цар Борис III Обединител “, което значи те да бъдат освободени от директно придвижване и да станат по-ниска категория. 

- Зелените площи имат капацитет за развиване около реките Първенецка и Пясъчник. За страдание, с новите „ ​гардъни “ се лишихме от опцията за сходен парк към река Марица. Затова предлагам да се намерения върху опцията Пясъчник с речните дадености, с нейните предпазени зона с рибарници, да се употребява за оформянето на един луксозен аквапарк с атракции. А към него да се построи и новият високотехнологичен или хайтек парк на Пловдив, вместо да го вършим на „ Гладно поле “, т.е. в центъра на града.

- В последните години построихме още 32 хиляди жилища, които стоят необитаеми, съгласно статистиката това е един междинен по величина град, „ прибавен “ към остарелия, а той стои празен, само че с територия, която е построена. В същото време в Пловдив 19 учебни заведения учат на две смени, а за 30% от децата липсват места в детски градини и ясли. Това значи, че би трябвало да се строят нови здания.

Особено значимо е да осигурим учебни заведения в новите територии, заложени в настоящия Общ устройствен план “, предлага арх. Топалова. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР